Reakce čtenářů

Uvádím zde pár výňatků čtenářů co napsali na email.

Soudný člověk si obrázek udělá sám.

I pro tyto dvě skupiny stojí za to psát a zveřejňovat informace.

 

…tak to je i s Písmem Svatým. Ellen Whiteova dává nenutnější důraz na čtení a osobní studium písma. Ona přivádí k písmu. Nedá se nereagovat na vaše stránky a na Vaše rozhodnutí opustit CASD, pro důvody, které uvádíte. Nebudu se rozepisovat, ale chci vám jen říct, že vaše zkušenost za ta léta ztrávená v CASD je naprosto stejná i v mém případě a i v případě dalších adventistů.
Z celého srdce a z celé duše vám děkuji za vaše rozhodnutí a za články na Vašich stránkách, zvláště pak za kázání Přijetí milosti nebo odsouzení Zákonem.
Jste vzpruhou a povzbuzením pro další zklamané, ale myslící a hledající adventisty. Mě osobně jste pomohli a Vaše práce není bez povšimnutí.
Prostě mi tam chybí vyváženost. Ale chápu, že o to vám asi vůbec nejde. …….ty mas talent psát věci narovinu, bez zbytečnejch omáček… Tebe je škoda tam „venku“.
Diky za tvou „partyzánskou službu“. :)))
Jenom čekám kdy výjde evangelium podle Petra Mertlíka.Když jsi odcházel s velkým rámusem od církve a začal jsi se propagovat na netu,tak jsem chtěl znát charakter autora. … len by som vám chcel poďakovať a povzbudiť vás vo vašom hľadaní Boha a Pravdy.Aj mne pomahate uprostred CASD, mal som v posledných mesiacoch mnoho otázok a Vaše stránky považujem za vypočuté modlitby v mnohom hľadaní.
Vy jste služebníci satanovi!!! Ani si neuvědomujete jak vás hezky má v hrsti! A to jak dokážete znevažovat Boží slovo a zákon a rady! Je mi z vás smutno! Ale necht vás za to dílo Satanovo soudí Bůh! Srdečně zdravím své sourozence v Kristu.
Chci se v tento adventní čas podělit a zaroveň se připojit k Vaší zkušenosti a touze poznat svého Spasitele v Jeho plnosti, podle úžasné a inspirované pravdy , kterou Bůh zjevuje v Bibli a v oběti Krista, Jeho životě a také svědectví o svém Otci.
Po 27 letech jsem vystoupil z církve Adventistů sedmého dne, velmi těžké rozhodnutí, ale vnitřní touha se odevzdat Bohu a Jeho pravdě mě k tomu vedla.
Ty jsi anděl, žiješ mimo čas? Ne žiješ na zemi zasaženou hříchem a máš jako každý hříšnou přirozenost. Bez zákona to prostě nejde. Dik, jedním z těch výkřiků do tmy jsem ja…uz několikrát jsem dal podnět na konferenci naposledy teď, aby se křest oprostil od 13 nesmyslných otázek,ale vrátil se pouze k biblickému vyznáni viry v Ježíše…..Neuspěli jsme …co dodat…
Modlete se upřímně za Boží poznání…. Nebo toužíte po zatracení? Jestli že ano, tak pokračujte v tom co činíte. …ráda bych vám vyjádřila úctu a také podporu pro odvahu, s jakou vyjadřujete své přesvědčení veřejně a jasně.
Dotýkáte se čistého a nečistého. Pak bych doporučil si shlédnout přednášku Dr. Veitha. v tomto jde o zdravotní zásady a ne rituální, či jiné a ty v podstatě platí stále. Protože Bůh chce, abychom byli zdraví, že? Jinak je to moc zajímavé téma, to tedy ano.Díky a piš dál
…………………………………………………………………………….na žádost člena CASD cenzurováno …..článek je obzvlášť zdařilý.
Jak se zachováš, zachováte, pokud přijde nedělní zákon ….  Díky, vidím to stejně.
Příjde mi to jako podpásovka a ještě před štědrým dnem, to jste si vybrali moc hezky! Zajimala by mne i reakce ze strany vedeni adventistu, protoze kdyz se objevili poprve vase stranky, dovedu si predstavit,jak asi byli prekvapeni, protoze ani ja sam jsem necekal,ze se neco takoveho objevi.nedovedu si take predstavit kolik lidi o tom vi,protoze ti spokojeni a konzervativni by to tezko hledali,ani pro zajimavost.na druhou stranu pro jine je to ohromna posila,ze neni jediny co opustil cirkevni rady nebo ma zkusenosti jako vy.preji vam Bozi vedeni a ochranu.
Dnes jsem si pozorně přečetl váš „otevřený dopis“ v němž tak trochu teatráně oznamujete svou „hromadnou členskou sebevraždu“ (promiňte mi ten termín, ale váš dopis skutečně koresponduje se způsobem jakým jednají ti, kdo chtějí za svým „zbabělým“ rozhodnutím alespoň „silně prásknout dveřmi“); a přiznám se, že mně v několika směrech velmi překvapil. Reaguji na vaše www stránky. Překvapilo mě, s jakou láskou a pokorou se vyjadřujete. Přesto, že jste odešli od adventistů není ve vašem textu žádná zášť. To mě oslovilo protože jsem adventistkou 22 let.
….jaký koncept máš pro svoji rodinu? Nejsi tady za sebe. Jaký koncept máš pro svůj sbor? Doufám, že to nebereš tak, že z toho chceš utéct a hledal jsi jen způsob, jak to udělat. Vážení bývalí adventisté s.d.!
Žila jsem v adventistické rodině cca 50 let a můj život mezi tzv prorockým lidem poznamenal
důrazně a tragicky celý náš život.
….tohle Tvoje zevšeobecňování mi vždycky lezlo neskutečně na nervy. Přeji pěkný den,jsem členka CASD, ale poslední dobou hodně přemýšlím o učení církve.Velice mě zaujaly Vaše webové stránky a chystám se je pořádně pročíst. Hned mě zaujala práce o srovnání SJ a CASD
Zkuste čestně zapřemýšlet nad pravými pohnutkami svých kroků a nazývejte věci pravými jmény …. Celou dobu co chodím do společenství adventistů mám problém s věroučnými základy církve. Nejdříve jsem se domníval, že je to moje neznalost a že chyba je na mojí straně. I když jsem se snažil více studovat , výsledek byl naopak ten, že jsem se víc a víc přesvědčoval, že já vše vidím podstatně jinak , než je církevní výklad. Když jsem narazil na vaše stránky, velmi mne jejich obsah potěšil. To co jsem si zde přečetl je zcela totožné s mými závěry.
Nezlob se na mne, ale v tomto jsi mne zklamal… Myšlenky ,které vyjadřujete v přízpěvcích jsou mi velmi blízké a možná bych i něco doplnil. Po těch xy letech jsem pochopil,že ona zahrádka adventismu je pro mne už malá.Naším Pánem je JK. Viz velekněžská modlitba v 17.kapitola Jan. evangelia.To o čem se píše v Janovi tomu jako adventisté nevěříme. Má víra nesmí ustrnout .Kdo hledá nalézá,kdo se ptá je mu odpovězeno….
Nesouhlasím s vaším označením „selský výklad“. Vlastně jsem neslyšela, že Ty nebo pan Škoda jste teologové. Tak, kdo vydává selský výklad? Při odchodu mi jeden bývalý souvěrec doporučil, založit si vlastní sektu. A to se mi povedlo.Na sčítacích arších se nemám kam zapsat jako věřící bez církve. Tato moje zveřejněná poznámka byla jistě příčinou, že se ve sčítacích arších objevila rubrika pro věřící bez příslušnosti. A hle, moje sekta má 708. 0000příslušníků. To je, co ?
..dejte se ke katolíkům tam Vám bude dobře, budete světit neděli a nebudete se muset šťourat v učení adventistů so zaujmom som si cital vase stranky a odkazy k teme vysetrujuceho sudu, EGW, a dalsim temam, spolu so skusenostami byvalych adventistov a teologov casd. To mi pomohlo pochopit mnohe suvislosti a nezodpovedane otazky.
Je mi Vas uprimne lito. Jste Bozi dite a to se takto nechova…..Ceske sdruzeni bylo vzdy liberalni. Moravske a Slovenske je verne. ….vdaku Panu, v mojom okoli su aj ine krestanske spolocenstva, hladajuci krestania, ktori su z roznych cirkvi, pravidelne sa stretavaju. Verim, ze mnohym adventistom sa otvoria oci, ak prekonaju duchovnu pychu, a oslobodia sa od spisov EGW a fundamentalizmu.
Prajem Vam vsetko dobre, nech Vas Pan Boh sprevadza a da Vam mudrost pri studiu Pisma.
….uváděné námitky webu „bývalých adventistů“ byly však v církvi diskutovány již před desítkami let, zdaleka nezískaly potřebnou podporu pro změnu věrouky a naopak byly opakovaně teologicky vyvráceny. Nejsem sice adventista, ale Vaše postřehy mě velmi potěšily. Přeci jen – často mám pocit, že i v jiných církvích nevědomky žijeme ve stylu SZ, ačkoliv bychom to tak asi nikdy nenazvali. křesťanství je pro nás často souhrnem pravidel, a Bůh je ve tylu SZ pouze nad námi, nikoliv v nás. Jsme na to hodně sami a žijeme svou víru ze svých sil.No – asi budete leccos teprve objevovat, ale moc Vám fandím. Já jsem byl kdysi na nějakou dobu u Jehovistů. O to více jsem měl radost z toho, když jsem objevoval , jaký je Bůh doopravdy. Moc Vám to přeji, abyste si užívali období hledání a vysvobozování se od nejrůznějších klapek a pout ke skutečně svobodnému přístupu k Bohu. Je úžasný.
Příspěvek byl publikován v rubrice Co prožíváme a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.