Uprchlíci

Nechci zlehčovat problem uprchlíků, jen bych rád popsal i “druhou stranu mince”.

Facebook je plný “rozhorlených sdílečů”, kteří přeposílají informace o uprchlících a nemohu si pomoct – chybí mi tam objektivnější popis reality. Udivuje mne, že vše se řídí podle hesla: ”Většinu znásilnění provedou muži, proto je každý muž násilník = mnoho násilných činů provedou islamisté, proto je…” Národ je tak burcován hesly Evropa jen Evropanům, která pomalu a jistě sklouzávají k heslu Evropa jen bílým.

Politici našli vděčné téma, kterým získávají voliče populistickými výroky, jak je třeba “s nimi zatočit”, nacionalistické strany sílí ve volebních preferencích a zcela jistě v příštích letech se svým “černo-bílým řešením” pokročí do předních postů  svých stran. Pak už se jen bude opakovat historie, kdy po židech přišli na řadu i ti, kteří nesouhlasili antisemitismem….

Pokuste se odmítnout podepsat petice a hned jste označen za vlastizrádce. Kde je najednou ona svoboda, kterou se tak oháníme? Jen si vzpomeňte, jak Češi utíkali na Západ. Do Rakouska, západního Německa atd. Také byli v imigračních táborech, také jim brali otisky, dělali výslechy, jestli nejsou náhodou špioni od STB. Teď je každý chytrý, ale to, že před cca 30-ti lety jsme my Češi z důvodu osobního, finančního nebo politického přesvědčení dělali jedno a to samé, to už tady nikdo nezmíní. Ano, nebylo to v takovém rozsahu a určitě z nás Západ neměl takové obavy, ale chovali jsme se podobně a to se u nás neválčilo, na ulicích bylo relativně bezpečno. I tehdy dost lidí neslo nálepku „ekonomičtí emigranti“.

Jen bych přes množství slov na toto téma, přes výkřiky: ”postřílel bych je hned na člunu”, rád upozornil na to, že přes všechny mediální masáže stále v tom člunu, kromě potenciálního islámského radikála, problémového neasimilovatelného uprchlíka, sedí také opravdu ti, kteří museli utéct pro chudobu a válku v jejich zemi, o kterých víme houby, co prožili:

Že tam v lodích sedí (byť i v menším počtu) ženy a děti.

524155_770663139689134_4093546995263327319_n

493428-original1-k3bdz

 

 

 

 

 

 

 

 

Proto mne opravdu překvapuje, že některé poměrně bigotní, nacionalistické, útočné emaily, jsou mi přeposílány i od křesťanů. Jistě – musí být zachovány bezpečnostní postupy, pravidla. Dalo by se hovořit o sobectví, nesolidaritě vůči postiženým, ale i vůči přímořským státům, které, na rozdíl od našeho klasického historicky známého zápecnictví, alespoň něco dělají. Např. jako občan přímořského státu bych taky volal k ostatním zemím, že by bylo fér, kdyby někdo taky trochu pomohl.

Pokud se chcete trošku blíže seznámit s touto tématikou, a to i z druhé strany pohledu, doporučuji si přečíst vyjádření v odkazech od lidí, nebo organizací, kterých si vážím.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/314415-siklova-patri-k-evropskym-hodnotam-vitat-cizince-i-uprchliky/

http://www.opu.cz/cz/article/402

http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/123337-pomoc-uprchlikum-je-to-moralni-povinnost-rika-halik/

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Co prožíváme a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.