Základní věroučné výroky Církve adventistů s. d. a praxe- 23.Manželství a rodina

23. MANŽELSTVÍ A RODINA

Rodina-grafika

Důraz na manželství a rodinu zdaleka né náhodně podobný důrazům církve „Mormonů“(1.) je v CASD znám široko daleko.Ellen Whiteová popsala na toto téma mnoho papíru i osobní korespondence, kde se z pozice Boží vměšovala až do intimních oblastí členů (2.) Paradoxní je mít dopodrobna napsané rady do oblasti manželství od někoho, kdo byl s manželem v silném rozporu, žil od něj část života odděleně a jeho děti vychovali jiní lidé, nebo chůvy.(3.)
Je zajímavé pozorovat fakt, který se nevyhýbá žádné církvi a to kult dítěte,(4.) který když je postaven proti dogmatům věrouky, tak dítě povětšinou vyhraje.(5.)
————————————————————————————————————————————–
(1.) Některé práce na studium sekt berou za minimální pozitivum –důraz na rodinný a harmonický život-vi.str. 13.
http://slideplayer.cz/slide/2882132/
Viz-.Příručka pro rodinu od Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (známé jako Mormoni)

https://www.lds.org/bc/content/shared/content/czech/pdf/language-materials/31180_ces.pdf?lang=ces

která se jen v málu liší od knihy CASD- Adventní domov
http://www.ellenwhiteova.cz/adventni-domov/
(2.) „Byl mi ukázán celý jeho život od mládí, a kdybychom se byli modlili, Bůh by nás nevyslyšel, neboť ve svém srdci skrýval nepravost. Následujícího rána tento člověk přišel pro nás, abychom se za něho modlili. Vzali jsme ho stranou a řekli, že je nám velice líto, že musíme jeho prosbu odmítnout. Sdělila jsem mu svůj sen a on uznal, že je pravdivý. Ve svém životě již od svého mládí prováděl sebeukájení a v této praxi pokračoval i ve svém manželském životě, ale řekl, že by s tím chtěl skoncovat. „
E. G. Whiteová -Svědectví pro církev č.2.T 350
(3.) Měla problémy v manželství. V některých obdobích museli ona a její manžel pracovat odděleně. Někdy také nevycházela se svými dětmi. Měla sklon upřednostňovat svého syna Willieho. Druhý z jejích synů, který se dožil dospělého věku, v určitém období svého života odpadl od víry….
G.Bradford -Proroci jsou lidé str.87 –vydalo nakl. Advent 2007
V roce 1879 se Ellen Whiteová vyjádřila, že její manžel není „fyzicky ani duševně způsobilý“ k tomu, aby ostatním poskytoval rady a doporučení.- V The Judgment (Battle Creek: str. 29, 1879).
Určitou dobu si dokonce kladla otázku, zda je vůbec „normální“. EGW Lucindě Hall (16. května 1876), dopis 66, 1876, EGWE.

(4.)“ Kult dítěte, kdy se mu snažím ve všem vyhovět, se pak promítá do toho vztahu těch dvou lidí. Ten, kdo má na dítě vliv nebo si ho chce koupit, nemyslím jenom ve smyslu finančním, ale že mu dává zábavu, pak vlastně nemá možnost ho ovlivňovat. Nemá možnost ho v pravém slova smyslu vychovávat, někdy mu něco zakázat.“
PhDr. Jiřina Šiklová, CSc.
(5.) Není divu, že např. přes všechny příkazy ke svěcení soboty je možné např. někde v ten den vidět u modlitebny trampolínu a skákající děti.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.