Základní věroučné výroky Církve adventistů s. d. a praxe – 21.Křesťanské zprávcovství

magnet_and_dollars_b

 

Jakmile jde o peníze, jsou všichni lidé stejného náboženství.

Jan Hus

  Určitě je v pořádku, pokud se jakékoliv společenství dohodne na dobrovolném způsobu financování své činnosti i misijních aktivit, nicméně zaštiťovat to “určitou nedobrovolnou formou”, že je to dodnes Bohem nařízená biblická desetina, je opravdu podivné. (1.)  Není divu, že členové při tak velkých částkách chtějí vědět, co se s jejich penězi děje a vyžadují transparentnost. (2.) Praxe v posledních letech je i taková, že si samotní členové financují anonymně své vybrané aktivity a dary, charitativní nadace atd. nad rámec příkazů GK, kde se ukazuje, že je z peněz obyčejných členů financováno často fundamentalistické pojetí adventismu a  vydávání tiskovin, platy webových administratorů, portály, činnost organizací, které nechtějí transparentně přiznat, odkud peníze čerpají, přesto rozesílají knihy E. G. W.  zdarma.

Už jen důkazové verše této 21. preambule CASD (3.), co se týká NZ, mluví úplně o něčem jiném, než o odevzdávání desátků od členů. Ejhle, jakoby náhodou chybí verše, které popisují ve SZ,  Dt 14:24-26: Bude-li však místo, které si Hospodin, tvůj Bůh, vyvolí, aby tam umístil své jméno, od tebe příliš daleko, takže tam nebudeš moci donést desátky z toho, čím ti Hospodin, tvůj Bůh, požehnal, můžeš je zpeněžit. Peníze zavaž, vezmi s sebou a vydej se k místu, které si Hospodin, tvůj Bůh, vyvolil.  Za ty peníze tam pořiď vše, nač budeš mít chuť – hovězí, skopové, víno, pivo nebo cokoli budeš chtít. Jez to tam před Hospodinem, svým Bohem, a raduj se s celou svou rodinou. (překlad – B21) Pokud by toto začali praktikovat členové, asi by se vedení GK podivilo.

Adventismus, který převzal systém desátků (a nejen to) i  s odůvodněním od zakladatele Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (tzv. mormonů) Smitha (4.), a který byl od samého vzniku znám svými sbírkami, vydává poměrně často i dnes na mnohé soboty oběžníky s finanční výzvou nad rámec desátků.

Další v praxi používanou větou i zpoza kazatelen je to, že desátky by měly odevzdávat i vdovy, a to dokonce z hrubé mzdy svých příjmů. Což je opravdu drsná realita ve srovnání s verši Dt14,28-29, kde je desátek posouván od levitů na vdovy a sirotky. U členů, kteří  se potýkají s problémem nízkého důchodu, pobírají podporu v nezaměstnanosti, je neřešitelnou otázka dědictví nebo velkých darů … a sice jak s minimálním příjmem dát z drahého daru desátek, který je pro rodinu likvidační, pod tlakem „zkoušky víry v penězích“ se mohou projevovat psychické následky, že málo věří = málo dávají. (5.)

Jaké bylo rozčarování členů, že dávno není a nebylo pravdou v ČR (Slovensko a Moravu nevyjímaje), že členové platili desátky, aby se tak nepobíralo ani koruny od státu, neřku-li od komunistického režimu. (6.)
——————————————————————————————————————–

(1). http://desatky.webzdarma.cz/8.html

 

Russell E.K. – Měla by církev učit desátky?

http://desatky.webzdarma.cz/rus.pdf

http://desatky.webzdarma.cz/optim/29.pdf

(2.) Aby ne. Nejedná se o malé částky. Např. v roce 2007 byly odvody v ČS+MSS+SZ CASD celkem 229 281 026,-Kč

http://www.casd.cz/wp-content/uploads/other/art5933/2012112526vupI44hospodar.pdf

(3.) Církevní řád str.151.

(4.) http://www.apologet.cz/files/attachments/file/452-1-d.p_franc_2012.pdf

             str. 131-132

(5.) Pro ty co spěchají, doporučuji od 14:42 minuty. MUDr. Zuzana Kasalová – pracuje v psychiatrické poradně, má zkušenosti s pacienty z křesťanského prostředí.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6h_pFi9CUs

(6.) Národní archiv, fond SÚC, karton 23,7, dokument 1951  T98/51- S „Výkonnostní odměny duchovních všech církví“

    Např. v roce 1987 je částka poukázaná předsedům církve a tajemníkům jednotlivých sdružení a Československé unie církve adventistů  vyšší,než částka určená představitelům mnohonásobně početnější Českobratrské církve evangelické.

Mimořádné odměny církevním hodnostářům rok 1987 za 1. pololetí-Národní archív dokument Č. j. 0152/87-VII ADVENT 1/2009 J. Piškula str. 12., 13.

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.