Základní věroučné výroky Církve adventistů s. d. a praxe 6.

Náboženství na jednu stranu vyžaduje od lidí plnění nesplnitelných úkolů, na druhé straně je velice vynalézavé v jejich „legálním“porušování.

CH.  Hitchens

6.STVOŘENÍ

gimp-1-finished-starfield_1

Zatímco jiné církve vědí z teologie, že pod prvními verši knihy Genesis se skrývá:

– ohromná, barvitá zpráva

– že Hospodin je jediný Bůh

– čím se v činu liší od ostatních bohů v pohanských představách

– příběhy prvních kapitol se dějí dodnes a mohu do nich vstupovat

– pravdivost příběhu je vnitřní

– vědí z teologie a přiznávájí, že se jedná o polemiku autora s mýtem

…….adventismus se soustřeďuje na 24 hodinový cyklus.stažený soubor

 

Řadí se tak mezi nejhorlivější stoupence (1.) a zastánce fundamentalistického přístupu k textu.Tím zcela ignoruje původní vypravěčský záměr, který neměl vůbec za cíl dělat reportáž historických souvislostí.

Musí. Již předem daný popis stvoření ve spisech E.G.Whiteové a definice učení od průkopníků nedovolují jakékoliv bližší ohledání textu, natož reflektování vědy (2.)Vzniká tak v praxi církve paradox.Ti vzdělaní v církvi CASD, kteří vědí, se musí naučit proplouvat nebo povětšinou mlčet v napětí mezi citáty ”prorokyně” a současným poznáním. Myšlení členů, směr církve, tak určují paradoxně nevzdělaní lidé v periodikách a v diskuzích na církevních stránkách (3.), zatímco vedení církve v Čechách, na Moravě a na Slovensku mlčí. A, žel Bohu, ví proč (4.) Je si vědomo, že ortodoxním zastáncům doslovistického výkladu textu vykrývají záda spisy E. G. W., ale i současné vedení a nasměrování církve. (5.)

Určitý nádech v 80. – 90. letech v uvažování církve ve vztahu k vědě (6.) byl zdárně potlačen, a protože i dnes se objevují uvažující členové, církev věnuje nemalé usílí a finance na udržení neotřesitelného učení. (7.)

 

 

——————————————————————————————————————–

(1.).     Tvrzení, že země je stará pouze tisíce let, které zastávají kreacionisté, má své počátky u adventistickych průkopníků, jmenovitě u Ellen Whiteové. Více viz NOLL, M. A., The Scandall of the Evangelical Mind, s. 13.   (B.Jetelina-diplomová práce Adventisté s. d. mezi modernou a postmodernou – str.53)

(2.)     Jedna z mnoha ukázek, jak lze „vybruslit“ z míst, kde je E .G. White v rozporu s vědou: Během jednoho setkáni, kterého se Bates zúčastnil, byla Ellen Whiteová ve vytržení ducha, ve kterém hovořila o některých planetách. Řekla: ,Vidím čtyři měsíce.‘ Bates, ktery měl znalosti z astronomie, poznal, že se jedná o popis Jupitera. Následně hovořila o dalších oblastech vesmíru a popisovala překrásné pásy a prstence. Pak řekla: ,Vidím sedm měsíců.‘ Na což Bates reagoval slovy: ,To je Saturn.‘ Potom následoval popis Uranu se šesti měsíci. To byl pro Batese dostačující důkaz toho, že k ni opravdu ve viděních hovoří Bůh. Thompson nás následně upozorňuje na skutečnost, že počet měsíců, který Ellen Whiteová udala, odpovídal tehdejším znalostem. My ale dnes už víme, že tyto planety mají mnohem vice měsíců, než kolik jich popsala — jejich počet rostl úměrně s tím, jak se zvyšovaly schopnosti teleskopů.“ Bradford: Proroci jsou lidé, str.6 5- 66, vydal ADVENT-ORION, 2007

(3.)     Viz zablokované diskuze na oficiálních stránkách CASD nebo blog M. Pavlíka – je na pováženou, jak dokáže pár ortodoxních ”strážců pravdy” určovat krok, zatímco 70 čtenářů denně mlčí, včetně těch, kteří vědí…..

(4.)     Poznámka autora: “Ryby si nevypustí samy rybník”

(5.)     „Nedovol někomu, že budeš věřit, že toto je zastaralá, nevzdělaná a neinteligentní víra, víra v doslovný šestidenní stvořitelský týden se sobotou jako každotýdenním památníkem Boží stvořitelské moci je víceméně hlavní částí závěrečných charakteristik Boží církve ostatku“ T. Wilson, Boží církev ostatku finišuje, 2011, Kalifornie

(6.)  „Jako adventisté velmi prosazujeme vědeckou medicínu (to znamená, že naše nemocnice a personál budou odborně kvalifikovány pro poskytování zdravotní péče). Pak je ale velmi obtížné říct: „Bereme vážně jen ty vědy, které nám pomáhají v medicíně (jako je biochemie nebo neurofyziologie), ale ignorujeme jiné vědy (jako je geologie a paleontologie), protože nepodporují naše přesvědčení. Logicky je možné (i když kulturně obtížné) odmítnout vědu jako celek, ale pokud je jeden typ vědy teologicky legitimní, tak cely vědecký výzkum je v principu legitimní. Nikdo nemůže vybírat a volit mezi vědami. “

Adventistický teolog Fritz Guy: “GUY, F. Negotiating the Creation-Evolution War“, Spectrum, 1988, roč. 20

(7.)    Viz neustále zdůrazňované a uměle našroubované dodatky o 7-denním stvoření na biblické verše v úkolech sobotní školy.

Nebo církví placený velkoprojekt na ztvárnění naivního filmu „The Creation: The Earth is a Witness“ režiséra (adventisty) Henryho Stobera, který jde “povinně” a nadabován do všech sborů –  i v ČR.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.