…a hlavně ta misie

Není tajností, že se někteří členové CASD ve světě, ale i v Českých poměrech stále více udivují nad současným ražením a tlakem v oblastech na uniformitu myšlení. Pokud se profesoři, teologové, členové ozvou, sbory podají (jakož i každé roky) na vyšší složky své dotazy, které jsou povětšinou jednak zchozeny ze stolu bez udání důvodu, vždy je na rozmanitost stejná odpověď, která odpovědí vlastně není. HLAVNĚ TA MISIE.(1.)

  Jakýkoliv dotaz na opodstatněnost konání v dogmatice je povětšinou zpacifikován větou:“nebourejme jednotu“, spojme se v misii“.

Skutečně misie vyřeší sborové problémy? Závody v soutěžení o počet členů vyváží, Duchaprázdnost předpisů?(2.)

Opravdu soustředné pojetí ostatku (3.), bez kterého by svět nevěděl „pravdu“přináší lidem radostnou zprávu evangelia, nebo další náboženské taxisové příkopy, které spíše v apokalyptickém strašení děsí normální lidi?

S Boží vůlí se ohání, žongluje, zaštiťuje…a ptá se Jej vůbec někdo v tomto rozjetém náboženském vlaku?

 

  Ano v řadě konkrétních případů musíme přiznat kus pravdy kritikům náboženství, kteří upozorňují na to, že náboženští lidé někdy vydávají za Boží vůli to, co je jen zvnitřnění vůle jejich rodičů či tradic společnosti.

                                                                                              (Tomáš Halík-Oslovit Zachea)

  Pokud křesťanská misie někdy vypadá nebo vypadala jako vlci mezi ovcemi, tak cosi nebylo v pořádku. Čímž nemyslím, jenom násilné obrácení celých národů kdysi, nýbrž i agresivní misii v ulicích a na stadionech, která se potkává i dnes. Pokud má oslovený pocit, že na něj útočí hladoví vlci, pak není v této misii něco v pořádku. Ježíšovi učedníci mají oslovovat svoji bezradností.

(Jiří Mrázek-Evangelium podle Matouše)

  Jakmile se však podstatou a jádrem naší naděje stane to, co se stane, jaké to bude, jakmile se víc těšíme na to, co přinese, než na něho samého, jsme už v pokušení zpředmětnění, odosobnění a vyprázdnění křesťanské naděje.

                                                                                             (Jan Heller-Jak orat s čertem)

 

 

——————————————————————————————————————–

(1.) Předseda GK Ted Wilson, známý jako odpůrce ordinace žen, se zapojil do diskuse s tím, že nebude vyzývat delegáty, jak mají volit, ačkoli, jak řekl, “moje názory jsou poměrně dobře známé a věřím, že jsou i biblicky podložené.” Apeloval ale na všechny členy církve, aby bez ohledu na výsledek tohoto hlasování zůstali jednotní při naplňování společného misijního poslání Kristovy církve. – oficiální stránky CASD http://www.casd.cz/generalni-konference-odmitla-moznost-ordinovat-zeny-do-duchovenske-sluzby/

(2.) Věřící, kteří se pevně přidrží Spasitele a nenechají si vzít pravdy, které obsahuje poselství tří andělů, si uvědomí svoji odpovědnost a budou předávat toto poselství druhým. — T.Wilson přednášky MT Advent 8/2015

 

(3.) „Adventisté sedmého dne byli vysláni do světa jako strážní a nositelé světla. Bylo jim svěřeno poslední varování hynoucímu světu. Ozařuje je nádherné světlo Božího slova. Bůh jim svěřil nesmírně důležitý úkol – aby zvěstovali poselství prvního, druhého i třetího anděla. Žádný jiný úkol není tak důležitý. Proto nesmějí dovolit, aby jejich pozornost upoutalo cokoliv jiného.“ (9T 19)– E.G.White

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.