Černobílé vidění

Fundamentalismus také vzhledem k víře v jedinou pravdu odmítá jakoukoli společenskou diskusi a často se staví proti vědeckému pokroku, zejména v oblasti humanitních a sociálních věd, a proti kladení otázek zpochybňujících daný stav věcí. To, co povětšinou vytýká křesťanská Evropa islámu, je právě i onen dotažený fundamentalismus na náboženství zákona, náboženství bez pohybu. Mohamed (řekl bych) to dotáhl „k dokonalosti“, když si posbíral ze židovství a křesťanství to, co se hodilo, a přitvrdil. Jaké ovoce to přináší, sami kolem sebe spatřujeme.

O křesťanském biblickém fundamentalismu lze mluvit např. u adventistů sedmého dne a u letničních křesťanů; tendenci k fundamentalismu mají také katoličtí tradicionalisté.(1.)

getthumbnail

Černobílé vidění výkladu bible a doslovistický výklad sice určitě podporuje neměnné učení mnohých náboženských skupin a církví, nicméně za cenu toho, že se musí zakrývat, lhát členům v oblasti historie, biblické exegeze a jiných oblastech.(2.)Různé zvyky a sociální instituce jsou pak často zdůvodňovány právě různými náboženskými příkazy či zákazy, i když s původní podobou náboženského učení vůbec nemají nic společného nebo nemají oporu v náboženských textech.

Musíme upozornit, že křesťanský fundamentalismus nachází v současné době relativně široké pole působnosti ve Spojených státech amerických především v souvislosti s podporou tzv. kreacionismu.(3.)

Více než účast v určitém hnutí spojuje tyto lidi zřejmě mentalita. Jejím psychologickým základem je tzv. černobílé vidění světa, sklon ke kategorickým soudům a neústupnosti a zejména také nesnášenlivost, a to jak vůči odlišným názorům, tak vůči zpochybňování. Pokud k tomu přidáte nedostatek vzdělaných osobností, důraz na laickost, alegorický výklad textů bible, vzniká z toho nešťastné pojetí a hereze.

Fundamentalisté nehledají pravdu, protože se domnívají, že již byla zjevena. V této souvislosti odmítají i mnohost názorů.

Protestantský fundamentalismus se upnul ke svým domnělým pravdám, přičemž do pozadí ustoupila základní křesťanská ctnost, kterou je láska k bližnímu. V tomto spočívá útočnost a nesnášenlivost křesťanského fundamentalismu ve Spojených státech, v rámci kterého se již projevily i tendence k propojování náboženství s politikou.(4.)

   Ve srovnání s pestrostí Pána Boha dochází tak u členů k duchovní barvosleposti k jejich osobní škodě, ale i ke škodě lidí, kteří s nimi musí žít.

——————————————————————————————————————-

(1.) M.Bandík bakalářská práce Brno 2010

(2.) Vzpomeňme jen dlouhý souboj utajování v některých církvích v oblasti paleontologie, kdy pokud bible nepsala nic o dinosaurech atd., tak toto téma bylo dlouhé roky tabu.

(3.) Je podstatné, abychom přijímali Písmo tak, jak ho čteme. Jako Církev adventistů sedmého dne věříme, že prvních devět kapitol knihy Genesis  nejsou symbolické v nějakém abstraktním pojetí, ale představují pravé, pravdivé, doslovné vysvětlení toho, jak Bůh stvořil tuto zemi a také jaké byly události, které následovaly po stvoření. Časopis CASD Advent 2/2012 str. 4.

(4.) Viz současná kandidatura Bena Carsona (člena adventistů, konzervativce, milionáře) na pozici prezidenta USA.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petr Mertlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.