Ellen Gould Whiteová

Po studiích necenzurovaných materiálů z mnoha pramenů ohledně historie naší církve a osoby Ellen Gould Whiteové nemůžeme věřit v její prorocké pověření. Byla nemocná, trpěla epilepsií spánkového laloku, která u ní probouzela záchvaty, mylně považované za prorocká vytržení. Četli jsme vyjádření lékařů, kteří měli možnost její onemocnění posoudit.
Velkým problémem v její činnosti je plagiátorství. Od vybraných autorů své doby opisovala celé odstavce. Ano, v jejích knihách najdeme mnoho působivých obrazů a hlubokých myšlenek, ale i ty byly často opsané. Církev o jejím plagiátorství ví. Odůvodnění, že v její době nebyl zákon na ochranu autorských děl, nám nepřipadá poctivé, zvláště s ohledem k tomu, že sama od druhých autorů vyžadovala, aby, pokud ji budou citovat, to ve svých pracích uvedli.
Nemůžeme s ohledem na poctivou biblickou exegezi souhlasit s mnoha jejími výklady bible (např. její důraz na sobotu či předadventní soud chápeme jako nebiblický).
Ačkoli adventisté tvrdí, že její rady přinášely církvi vždy pouze užitek, máme k dispozici materiály o škodách ve výši desítek tisíc dolarů, které její rozhodnutí přinesly. A všichni víme, jak těžce se podepsali mnozí bratři a sestry na duších těch, kteří již v církvi nejsou nebo v ní tiše živoří, když je vychovávali jejími citáty.
Co se týká jejích proroctví, za všechny jmenujeme jedno: proroctví v Camdenu, které potvrdilo v r. 1851 tehdejší nauku adventistů sedmého dne o zavřených dveřích. Adventisté té doby tvrdili, že v r. 1844 byly navždy zavřeny dveře milosti celému světu kromě adventistů. Této teorie se později v tichosti vzdali, ale alarmující je, že Ellen Whiteová tvrdila, že Bůh jí ve vidění ukázal, že svět je totálně zkažený, propadlý zkáze a nikdo už nemá nikdy šanci být obrácen a zachráněn. Nevěříme, že Bůh bible by dal svému lidu takové poselství. Při různých rozhodnutích v církvi i v církevním řádu jsme poznali, že není pravdou, že Ellen Whiteová neměla a nemá rozhodující vliv na učení církve. Opak je pravdou. Její glorifikace a zostřující se důraz na její spisy způsobuje rozkol v mnoha dnešních sborech církve adventistů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Důvody odchodu a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.